Bemutatkozás

Menü megjelenítése

Bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2021 november 09.

Kedves Érdeklődő!

A Matematika és Természettudományi Alapok Intézet feladata egyetemi szinten a matematika, a biometria és alkalmazott statisztika kurzusok oktatásának összehangolása, az oktatás megszervezése és végrehajtása, emellett a bevezető, általános jellegű fizika és kémia kurzusok oktatása, a hozzá tartozó tantárgyi programok fejlesztése, valamint az intézet profiljába illeszkedő, főleg interdiszciplináris tudományos kutatások végzése, továbbá közreműködés a szakmai intézetek kutatási és fejlesztési feladatainak megvalósításában, a szakmai támogatás (főleg matematikai modellezés, statisztikai elemzések) biztosítása. Az intézeti kollégák elkötelezettek a minőségi kurzusok tartása, a természettudományos tehetséggondozás végzése, továbbá a szakmai, tudományos kooperáció mellett a MATE intézeteivel és más kutatócsoportokkal, vállalatokkal is.

Az intézet 4 tanszékbe szerveződik, a MATE mind az öt campusán dolgozik kollégánk: 34 munkatársunk van, közülük 32 fő oktató-kutató, 2 fő pedig funkcionális munkakörben dolgozik, továbbá munkánkat 2 professzor emeritus is segíti. Az oktató-kutatók közül fokozatot szerzettek aránya 75%.

Az intézet nem rendelkezik saját szakkal, oktatási tevékenységünket alapvetően a szakokat gesztoráló intézetek, szakok igényei, illetve az intézetek kutatási irányaihoz kapcsolódó adattudományi feladatok határozzák meg. Oktatási tevékenységünk igen szerteágazó, a MATE négy intézetét leszámítva minden intézetnek van legalább egy olyan szakja, ahol a mi intézetünk valamely oktatója tárgyfelelős.

Intézetünk fő tudományos tevékenysége nem az alapkutatás, hanem a profilunkba tartozó alaptudományok alkalmazása az agrár- és élettudományokban, továbbá műszaki tudományokban. Nagy tapasztalatunk van interdiszciplináris kutatásokban való részvételben. Intenzív együttműködésben számos kutatást támogatunk, például matematikai modellezéssel, magasszintű statisztikai elemzések szolgáltatásával, melyet presztízsértékű publikációs tevékenységünk is igazol.

Bízom benne, hogy hallgatóként, esetleg egy tudománynépszerűsítő rendezvényen, vagy egy közös kutatási projekt során személyesen is találkozhatunk!

Dr. Székely László
intézetigazgató